تغییر جنسیت اژد های ریش دار با گرمای محیط

به گزارش وبلاگ بیازیان، کارشناسان حیات وحش در مطالعات جدید دریافته اند که چگونه دمای محیط، نر یا ماده شدن جنین گونه ای مارمولک موسوم به اژدهای ریش دار را معین می نماید.

تغییر جنسیت اژد های ریش دار با گرمای محیط

به گزارش ایسنا، این کشف پیشرفتی است که جهت زیستی مشخص جنسیت در خزندگان را بیش از پیش روشن می نماید.

زیست شناسان بیش از پنج دهه این موضوع را می دانستند که در بسیاری از خزندگان و ماهی ها، جنسیت جنین در حال رشد، به دمای محیط بستگی دارد، اما زمینه و سازوکار دقیق رخ دادن آن فرایند ناشناخته بود.

درباره اژدهای ریش دار نیز کارشناسان می دانستند که نر یا ماده شدن جنین به یک یا دو جهت بستگی دارد؛ یکی مشخص جنسیت طبیعی کروموزوم های جنسی خزنده بر اساس ژن های آن و دیگری جهتی که در دماهای بالا، طی فرایند رشد فعال می گردد.

اکنون محققان دانشگاه کانبرا در استرالیا در جریان مطالعه ای جدید، این فرایند را که مشخص جنسیت وابسته به دما در مارمولک های اژدهای ریش دار خوانده می گردد، تحلیل و آنالیز کردند.

بر اساس اعلام آن ها، جنس نر این گونه جانوری، کروموزوم های جنسی همسان و یک جوری (ZZ) در سلول های خود دارند در حالی که ماده ها دو کروموزوم جنسی متفاوت (ZW) دارند. با این حال، این نکته که جنین نر در صورت گرم بودن دما به شکل جنین ماده رشد می نماید و نیز فرایند دقیق چگونگی رشد جنین ماده، تا به امروز ناشناخته بود.

کارشناسان در این آنالیز، ژنوم تعدادی اژدهای ریش دار را که از تخم بیرون نیامده بودند توالی یابی کردند که این خزندگان یا در دمای به قدر کافی سرد پرورش داده شده بودند تا جنین های دارای کروموزوم ZZ به شکل نر متولد شوند یا همین جنین ها (یعنی با کروموزوم همسان) در دمای به قدر کافی گرم پرورش داده شده بودند تا به شکل جنس ماده متولد شوند.

دانشمندان این نتایج را با داده هایی مقایسه کردند که در آن، جنسیت با ژن های درون کروموزوم های ZW مشخص می شد.

بر اساس آن نتایج، دانشمندان چگونگی رشد دو نوع جنس ماده را (آن هایی که جنسیت شان بر مبنای دما و آن هایی که جنسیت شان بر اساس کروموزوم هاشان مشخص شده بود) با یکدیگر مقایسه کردند.

یافته های فوق این موضوع را روشن می نماید که مجموعه متفاوت ژن ها در ابتدا در هر دو نوع جنس ماده فعال هستند، اما سپس جهتهای بیوشیمیایی تحت کنترل این ژن ها، همگرا می شوند تا در جنین مارمولک ها تخمدان فراوری گردد. به بیان دیگر در جنین های نر که در حال رشد هستند تحت دمای گرم در محیط پرورش، تخمدان فراوری می گردد.

به گفته محققان، از جمله سارا وایتلی از دانشگاه کانبرا، این مطالعه نخستین تحقیقی است که نشان می دهد دو راه برای شکل گیری تخمدان در اژدهای ریش دار ماده وجود دارد و این یافته ها، راه را برای آزمایش های آینده به منظور درک نقش هر ژن در سنجش دما و کنترل رشد جنسیتی، باز می نماید.

دکتر وایتلی در سخنانی می گوید: این یافته جدید ما را به درک چگونگیِ نقش و تاثیر دما در مشخص جنسیت نزدیک تر می نماید و این یافته شگفت آوری در عرصه زیست شناسی است.

منبع: فرارو

به "تغییر جنسیت اژد های ریش دار با گرمای محیط" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تغییر جنسیت اژد های ریش دار با گرمای محیط"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید