طرز تهیه چند پیش غذا در ماه رمضان

به گزارش وبلاگ بیازیان، استفاده از پیش غذای ساده و سبک در ماه رمضان یکی از اصول روزه داری صحیح است که می تواند نقش به سزایی در تامین سلامت جسمی داشته باشد و افراد را به سمت سبک زندگی صحیح سوق دهد. در این مطلب شما را با طرز تهیه چند پیش غذا برای ماه رمضان آشنا خواهیم کرد.

طرز تهیه چند پیش غذا در ماه رمضان

وبلاگ بیازیان | سرویس مذهبی - قطعا در ماه رمضان پس از ساعت ها تحمل گرسنگی و تشنگی، نوع تغذیه موقع افطار دارای اهمیت زیادی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد، بنابراین خوردن غذا های سبک با هضم راحت، کم حجم، پر کالری و تقریبا نرم به عنوان پیش غذا برای ماه رمضان مناسب تر است.

پیش غذا برای ماه رمضان باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

  • پیش غذا برای ماه رمضان و در افطار باید بسیار سبک و کم حجم باشد تا قبل از خوردن شام از معده خارج شده و امکان خوردن غذای اصلی، بدون اثرات مضر جانبی وجود داشته باشد.
  • اگر در ماه رمضان از یا آش شله قلمکار (که غنی از حبوبات هستند) به عنوان پیش غذا استفاده می کنید باید آن را به عنوان غذایی کامل در نظر بگیرید و از خوردن شام صرف نظر کنید.
  • از مصرف مواد غذایی پر چرب به میزان زیاد در وعده افطار باید خودداری کرد، زیرا این مواد غذایی باعث بی اشتهایی در هنگام سحر می شوند.
  • مصرف بیش از حد مواد غذایی شیرین به هنگام افطار، باعث تشنگی می گردد و مصرف زیاد نوشیدنی ها، به ویژه مایعات خنک، با رقیق کردن اسید و آنزیم های دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی شده و مشکلاتی مانند درد و نفخ معده را به همراه دارد.

چند نوع پیش غذا برای ماه رمضان

1. انواع حلیم

یکی از پیش غذا های پرمصرف و محبوب در ماه مبارک رمضان، حلیم است. حلیم از پرطرفدار ترین غذا های سنتی ایران است که معمولا به عنوان پیش غذا برای افطار مصرف می گردد و انواع مختلفی دارد که مواد اولیه آن ها با یکدیگر متفاوت است. حلیم شیر، حلیم بادمجان و حلیم برنج از معروف ترین حلیم هایی هستند که در ماه رمضان بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.

تهیه انواع حلیم، اغلب با استفاده از گوشت گردن و دنده گوسفندی و پختن آن با پیاز، آب و کمی نمک صورت می گیرد که پس از پخت، کوبیده شده و ریش ریش می گردد. بقیه افزودنی های حلیم بسته به نوع آن متفاوت است. در حلیم گندم از گندم پخته، در حلیم شیر علاوه بر گندم از شیر، در حلیم برنج به جای گندم از آرد برنج و در حلیم بادمجان از بادمجان و انواع حبوبات استفاده می گردد.

اگر قصد دارید روزه خود را با خوردن حلیم باز کنید، به این نکته مهم توجه داشته باشید که این غذا را نباید با شکر و روغن زیاد میل نمائید؛ زیرا خوردن شکر و روغن باعث تحریک معده، اضافه وزن و عطش شدید می گردد. اغلب این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد آب و نوشیدنی های سرد جبران می نمایند که باعث رقیق شدن شیره معده و تاخیر هضم غذا می گردد. عاقبت این رفتار نفخ شکم و سایر ناراحتی های گوارشی است.

2. انواع آش

آش هایی نظیر آش بلغور گندم، آش ماش، آش گشنیز، آش دوغ، آش بادمجان و… انواع پیش غذا برای ماه رمضان هستند که با سبزیجات، حبوبات پخته و گوشت درست می شوند. آش ساده، پایه همه آنهاست که با افزودن مواد غذایی مختلف می توانید براساس ذائقه خود در آن تنوع ایجاد کنید.

آش ساده به عنوان یک پیش غذا برای ماه رمضان

مواد لازم
برنج خیس نموده1 پیمانه
لپه خیس نموده1/2 پیمانه
سبزی ساطوری (تره، جعفری، گشنیز، کمی نعنا، چند پر ترخون یا مرزه)به میزان لازم
زردچوبه1 قاشق مرباخوری
سیر داغ و نعنا داغبه میزان لازم
نمک و فلفلبه میزان لازم

دستور تهیه:

  1. لپه را با نمک، فلفل و زردچوبه و یک لیتر آب در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
  2. اجازه دهید تا لپه بپزد و نرم گردد، سپس سبزی را اضافه نموده و هم بزنید.
  3. نیم ساعت دیگر فرصت دهید تا سبزی بپزد و هنگام پخت، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید.
  4. برنج را با 5 پیمانه آب و اندکی نمک روی حرارت متوسط قرار دهید، همین که آب برنج تمام شد، از روی حرارت بردارید.
  5. برنج پخته را بکوبید و روی لپه و سبزی بریزید.
  6. نمک و فلفل آش را اندازه کنید، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید، حرارت را کم کنید تا آش جا بیفتد.
  7. ظرف آش را با پیاز داغ، و سیر داغ تزیین کنید.

نکته: در صورت تمایل می توانید 250 گرم کوفته قلقلی، همراه با سبزی به آش اضافه کنید.

حریره کرفس به عنوان یک پیش غذا برای ماه رمضان

مواد لازم
کرفس با برگ نازک ساطوری شده1 بوته
آب قلم9 پیمانه
آرد برنج2 قاشق غذاخوری
جعفری ساطوری شده2 قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ1 عدد
کره2-3 قاشق غذاخوری
نمک و فلفلبه میزان لازم

دستور تهیه:

  1. آب قلم را با کرفس بر روی حرارت زیاد قرار دهید و پس از جوش آمدن حرارت را کم کنید.
  2. درب قابلمه را بسته و فرصت دهید تا کرفس به مدت 45-40 دقیقه بپزد.
  3. کرفس را پس از پختن در مخلوط کن له کنید و سپس به قابلمه برگردانید.
  4. آرد برنج را در 1 پیمانه آب سرد حل نموده و در قابلمه بریزید، پس از جوش آمدن حرارت را کم کنید.
  5. نمک و فلفل بزنید و فرصت دهید 15 دقیقه دیگر با درب باز بپزد.
  6. یک ملاقه از حریره را با زرده تخم مرغ مخلوط نموده و در قابلمه بریزید.
  7. کره را اضافه نموده و پس از چند دقیقه هم زدن از روی حرارت بردارید.
  8. حریره را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با جعفری ساطوری تزیین کنید.

3. انواع حلوا

امروزه ممکن است قدری عجیب به نظر آید، ولی تا حدود صد سال پیش در ایران از حبوبات (ماش، عدس، لوبیا و نخود) حلوا و شیرینی درست می نموده اند. در دوره صفوی هم مایه باقلوا را به جای بادام و پسته از عدس پخته تهیه می کردند.

حلوای عدس به عنوان یک پیش غذا برای ماه رمضان

مواد لازم
عدس خیس خورده1 پیمانه
شکر1 پیمانه
روغن1/2 پیمانه
مخلوط هل و گلاب1/2 پیمانه
زعفران ساییدهکمی

دستور تهیه:

  1. عدس را با 4-3 پیمانه آب روی حرارت ملایم بپزید تا آب آن کاملا تمام گردد، سپس بکوبید تا نرم گردد.
  2. شکر و زعفران را در هل و گلاب و نیم پیمانه آب حل کنید.
  3. روغن را روی حرارت ملایم داغ کنید، عدس کوبیده را اضافه نموده و در روغن تفت دهید، سپس مایه شکر را اضافه نموده و هم بزنید تا حلوا به روغن بیفتد.
  4. حلوا را در ظرف سرو بکشید و به صورت داغ یا سرد میل کنید.

نکته: در این حلوا به جای عدس می توان ماش، لوبیای سفید یا قرمز و نخود استفاده کرد.

حلوای هویج به عنوان یک پیش غذا برای ماه رمضان

مواد لازم
هویج رنده شده1 کیلوگرم
شکر1/2 پیمانه
آرد1 پیمانه
پودر هل1 قاشق چایخوری
پودر زعفراناندکی
کره5-6 قاشق غذاخوری

دستور تهیه:

  1. کره را بر روی حرارت ملایم ذوب نموده و هویج را در آن تفت دهید تا بلوری گردد، سپس از روی حرارت بردارید تا خنک گردد.
  2. آرد را در تابه الک نموده و هم بزنید تا با هویج کاملا مخلوط شوند. سپس روی حرارت قرار داده و هم بزنید تا آرد طلایی گردد.
  3. شکر را با زعفران و هل در نیم پیمانه آب جوش حل کنید و در تابه بریزید، مایه را هم بزنید تا به جوش آمده و غلیظ گردد.

نکاتی برای تهیه پیش غذا برای ماه رمضان

  • زمان، میزان و چگونگی غذا خوردن از جمله مسائل مهم در رفتار غذایی افراد روزه دار است که توجه به آن ها نقش مهمی در اصلاح رفتار غذایی و همچنین سلامت فرد ایفا می نماید. وعده های غذایی اصلی در ماه مبارک رمضان شامل سحری، افطاری و شام است که باید کاملا از هم جدا باشند. افطاری در واقع همان پیش غذایی است که در اولین فرصت ممکن، صرف می گردد تا تداخلی با شام نداشته باشد.
  • افراد روزه دار بهتر است روزه خود را با یک نوشیدنی گرم یا ولرم مانند آب جوش و کمی عسل، شیر ولرم و خرما یا چای کم رنگ باز نمایند. مصرف آب، شیر یا چای ولرم با قند های طبیعی که به سرعت جذب می شوند مانند عسل، خرما و کشمش، دهان و مری را برای عبور غذا آماده می نمایند، مقداری از مواد قندی، املاح و ویتامین های مورد احتیاج بدن را تامین نموده و انرژی از دست رفته بدن را نیز تا حدودی جبران می نماید.
  • در سفره افطار بهتر است از پنیر کم چرب، نان و سبزی خوردن، سبزیجات آبپز (گل کلم، کرفس، فلفل سبز، کلم بروکلی، نخود فرنگی، پیاز، هویج و سیب زمینی) در قالب یک غذای سبک گرم مانند سوپ، حلیم کم چرب و آش رقیق، فرنی، خرما، کاچی، حلوا، شله زرد، شیر برنج، کره، ارده، خامه، بادام، گردو و تخم مرغ استفاده کرد و از هر یک از این مواد غذایی فقط مقداری اندک مصرف نمود تا ترکیبی از مواد مختلف شامل کربوهیدرات، پروتئین، املاح و ویتامین را به بدن برسانند.

کلام آخر

ذهنیت برخی افراد از روزه دریافت، کاهش وزن است. بدون شک رعایت رژیم غذایی صحیح باعث کنترل وزن می گردد، ولی از آنجا که معمولا افراد با آغاز افطار سعی در جبران نخورده ها دارند و از طرفی گاهی فشار گرسنگی و تشنگی فرد را وادار به انتخاب خوراک بر مبنای احساس احتیاج روانی و لذت بردن از خوردن می نماید، منطق درست خوردن نادیده گرفته می گردد؛ بنابراین خوردن غذا های سنگین و پرحجم به عنوان پیش غذا برای ماه رمضان نه تنها تاثیری در کاهش وزن ندارد بلکه گاهی باعث افزایش وزن و حتی بیماری های دستگاه گوارش می گردد. پس با خوردن غذا های سالم و سبک به میزان کم در هنگام افطار می توان به اصلاح رفتار غذایی پرداخت و از سلامت جسمی و روانی برخوردار شد.

منبع: setare.com

به "طرز تهیه چند پیش غذا در ماه رمضان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه چند پیش غذا در ماه رمضان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید